Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

όταν Η ΜΑΡΙΝΑ ΙΤΕΑΣ στο ΤΑΙΠΕΔ

το τριπτυχο που εκδόσαμε


Το ΤΑΙΠΕΔ στην ΙΤΕΑ
Η ΚΑΚΟΔΑΙΜΟΝΙΑ της ΜΑΡΙΝΑΣ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
του Χρήστου Βανδώρου
Σε προηγούμενο άρθρο είδαμε γιατί δεν προχώρησαν οι προτάσεις για την λειτουργία της Μαρίνας Ιτέας αλλά και πως λύθηκε το αντίστοιχο πρόβλημα στο αγκυροβόλιο Τριζονιών.
Ακολούθησε η περίοδος 2004 με 2012. Αρκετά χρόνια ώστε να δοκιμαστούν λύσεις, απαντήσεις, σχέδια, προοπτικές.
Προπάντων τότε ήταν τα χρόνια, ειδικά μέχρι το 2009 που χαρακτηρίζονταν από το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Ολυμπιακοί αγώνες, ολυμπιακές μίζες, πρωταθλητισμός σε «μεγάλα έργα». Μα η Μαρίνα Ιτέας έξω απόλα αυτά, όλο και περισσότερο έδινε την εντύπωση γερασμένης πρόωρα παρθένας. Η εγκατάλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού ήταν εξοργιστική. Δαπάνες, εργολαβίες γίνονταν, αλλά δεν υπήρχε ένα σχέδιο και ένα όραμα να συνδέσει τα άμεσα με τα μεσομακροπρόθεσμα.
Η λογική «βλέποντας και κάνοντας» οδηγούσε στην υποβάθμιση ενός μεγάλου έργου που μας έλαχε. Η αυτοδιοίκηση και των δύο βαθμίδων η οποία όφειλε να δίνει τον τόνο, τις κατευθυντήριες γραμμές όχι μόνο απούσα αλλά μάλλον  ήταν το φρένο… Οι πολιτικοί σαν υποψήφιοι θυμόντουσαν στην προεκλογική περίοδο πως υπάρχει Μαρίνα και έταζαν αξιοποιήσεις και θέσεις εργασίας κλείνοντας το μάτι συγχρόνως στους καταστηματάρχες της παραλίας και στην κακοποίηση του χώρου της ζώνης λιμένος.
Το 2011 ιδρύεται το ΤΑΙΠΕΔ ως μνημονιακή υποχρέωση.
 Η Μαρίνα Ιτέας μαζί με 45 ακόμη λιμάνια-μαρίνες βρέθηκε στις λίστες του. Μια απρόβλεπτη δυσμενέστατη εξέλιξη. Μετα την ένταξη της μαρίνας στο ΤΑΙΠΕΔ, τα έσοδα από την όποια «αξιοποίηση», θα πάνε κατευθείαν στους δανειστές.
Αν από το 2004 λειτουργούσε η μαρίνα όπως είχε προταθεί , όλα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά ούτε η αυτοδιοίκηση ούτε οι βουλευτές ούτε η λιμ επιτροπή στάθηκαν στο ύψος των πολιτών και των δαπανών της μαρίνας.
Εκείνη την χρονική περίοδο είχαν γίνει επιθετικές κινήσεις σε ελληνικές μαρίνες από Τούρκικα κεφάλαια. Ο Όμιλος koc group του Ραχμί Κοτς (και φίλου της οικογένειας Μητσοτάκη)  είχε βάλει πόδι στην μαρίνα της  Μυτιλήνης. Γενικά ξεδιπλωνόταν μια ανάλογη προσπάθεια διείσδυσης τούρκικων κεφαλαίων στις μαρίνες. (επίσης Dogus  με τον όμιλο Κυριακούλη) .
Τα λιμάνια δεν είναι απλά δημόσια περιουσία όπως πχ ένα πάρκο ή ένας δρόμος. Δεν είναι τυχαίο το νομικό καθεστώς που επικρατεί. Ουσιαστικά έχουν καθεστώς αυξημένης προστασίας αντίστοιχο με τα σύνορα. Ο νοών νοείται.
Αντίθεση στην απόφαση για υπαγωγή στο ΤΑΙΠΕΔ  λιμανιών εκδήλωσαν 26 Δήμοι με προσφυγή στο ΣΤΕ.  Ο Δήμος Δελφών και η αντιπεριφέρεια ύπνος βαθύς. Μάλλον ανακουφίστηκαν. Λίγο χρόνο πριν για τα μάτια του κόσμου προχωρούσαν σε διεθνή διαγωνισμό με τίμημα 5.000 ευρώ το μήνα αλλά με όρο κάλυψης και των ελλειπόντων 400 τετραγ μέτρων (από την οικοδομική άδεια της μαρίνας),  εκτιμώμενης δαπάνης 1.400.000 ευρώ από τον επενδυτή. Φυσικά δεν μπορούσε να προχωρήσει.
ΕΝΑΣ ακόμη ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ
Ο οποίος διώχνει επενδυτές κάθε μορφής από το 2010 και μετά είναι η εγκατάλειψη της μαρίνας. Σχέδιο πυρασφάλειας, Περιβαλλοντική άδεια λειτουργίας, λύματα, κτιριακό κτλ δυσκολεύουν πολύ τον χαρακτηρισμό της σαν Τουριστικό λιμένα. Πού ήταν Δήμος Νομαρχία όλο αυτό το διάστημα;
Οι προσφεύγοντες Δήμοι στο ΣΤΕ δεν είχαν καμία ενημέρωση μεταξύ τους ούτε συντονισμό. Ήμουν στην Αθήνα. Επισκέφθηκα την εκπρόσωπο μείζονος αντιπολίτευσης  Δ. Αθηναίων. Συζητήσαμε και καταλήξαμε στην καλλίτερη συνεργασία μεταξύ όλων των προσφυγόντων και στην ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποτραπεί κατά το δυνατόν το ξεπούλημα. Στην Ιτέα κινητοποιηθήκαμε για συγκέντρωση στο Κυριακοπούλειο για ενημέρωση και  προσφυγή από πολίτες της Ιτέας στο ΣΤΕ μια και ο δήμος Δελφών ασχολιόταν με μελέτες…
…και ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει
όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα…
 Οποία απογοήτευση!!!
 Συμμετείχαμε στην προσφυγή στο ΣΤΕ για τη Μαρίνα Ιτέας μόνο 3 πολίτες εκ των οποίων οι δύο εγώ και η σύζυγος μου! Αυτό για την αποκατάσταση κάποιων πραγμάτων. Για να θυμηθούν κάποιοι που στήριζαν μέσα στην συγκέντρωση την μεταφορά της μαρίνας στο ΤΑΙΠΕΔ και την στηρίζουν ακόμη, κάποιοι επίσης που απλά ζητούσαν κατάργηση της μαρίνας γιατί ήταν αντίθετοι με την θέση της. Πότε; Το 2012!
 Όταν τέθηκε το θέμα στο ΔΣ του Δήμου Δελφών η  απροκάλυπτη ειρωνεία της πλειοψηφίας και η καλυμμένη αδιαφορία –ουσιαστικά- των υπολοίπων δημ συμβούλων ξεπέρασαν κάθε όριο.
Ο συντονισμός ανάμεσα στους δήμους που είχαν μαρίνες δεν προχώρησε. Ίσως να μην τον ήθελαν;  να το θεωρούσαν μάταιο;
Το ΣΤΕ απέρριψε όλες τις προσφυγές.
Οι λιμ. επιτροπές διαχειρίστηκαν μετά το 2012 όπως μπορούσαν την κατάσταση.  Είχαν συσσωρευτεί αρκετά προβλήματα, εσωτερικά από παλιές αστοχίες και γενικότερα λόγω Μνημονίων. Από την άλλη, η πολιτική ομάδα που είχε το πάνω χέρι στην περιοχή ενδιαφερόταν για πιο πεζά πράγματα, όπως φτηνό μίσθωμα στο Λαρνάκι χωρίς περιβαλλοντικά, διαχείριση των καταστημάτων στην παραλία και υποσχέσεις μεγάλων έργων...
Το 2015 άλλαξε η κυβέρνηση, όχι όμως –για πρώτη φορά – η λιμ. επιτροπή. Αυτό έγινε το 2018 όταν ανακοινώθηκε πως τα διορισμένα μέλη δεν θα  συνεχίσουν.
 Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του 2017 από την αντιδημαρχία Ιτέας στο ΤΑΙΠΕΔ που το εγκαλούσε γιατί αργούσε να βγει στο σφυρί η μαρίνα Ιτέας. Απλά πράγματα. Μετά τον ποδοσφαιρικό Αστέρα Ιτέας πίστευαν πως ο εκ Πειραιώς Μαντούβαλος θα έπαιρνε και την θάλασσα της!!! Τι αβρότητα! τι πολιτική ετοιμότητα και διορατικότητα!!
Μα δεν σταματάνε εδώ. Αν αποτύχουν έχουν και άλλα σχέδια. Όπως να ενισχύσουν τον φέρελπι περιφερειάρχη  Μπακογιάννη και να δώσουν το λιμ ταμείο στην Χαλκίδα, αλλά αυτά για να γίνουν πρέπει να πάρουν και  την Προεδρία του λιμ. ταμείου. Ξεσηκώθηκε ένα «αταίριαστο» κύμα ΟΛΩΝ των δημοτικών παρατάξεων (πλην Λαϊκής Συσπείρωσης) να μην πάμε εμείς στην λιμ επιτροπή. Καλυπτόταν πίσω από το σύνθημα να γίνει Δημοτικό το λιμ ταμείο. Για πρώτη φορά τέτοια και τόσης διάρκειας ομοψυχία!!!
Ακόμη και σύμβουλοι που κάνουν καριέρα κατηγορώντας για ατασθαλίες το καθετί του Δήμου, εύρισκαν πρέπον να γίνει το λιμ ταμείο δημοτικό. Ίσως γιατί θεωρούσαν πως υπό την κρατική διαχείριση δεν ήταν «τόσο διεφθαρμένο»; και έπρεπε να ευθυγραμμιστεί με τον Δήμο και τα ειωθότα που συνεχώς καταγγέλλουν;
Προφανώς την αλλαγή της λιμενικής επιτροπής δεν έβλεπαν με καλό μάτι και τα συμφέροντα στο Λαρνάκι.
Ο λόγος γνωστός. Η δική μας ατζέντα θα ήταν κυρίως  η αξιοποίηση της Μαρίνας και η διευθέτηση ζητημάτων όπως Λαρνάκι, Γαλλικοί μόλοι, παραλία, καθώς και η μελλοντική αύξηση τιμής της σύμβασης παραχώρησης (πενταροδεκάρες στο Λαρνάκι έναντι των 6 ευρώ/τ.μ στα καταστήματα της παραλίας).    
Φαντάζει περίεργο. Οι αποφάσεις ονομάτων που προτείνονταν, άλλαζαν από Άμφισσα σε Λαμία και από εκεί σε Λάρισα! Από Λαμία σε ΦΕΚ στέλνονταν λάθος ονόματα ή ξεχνούσαν να στείλουν στοιχεία! Ακολούθησαν ενστάσεις και εντάσεις… Τον Μάρτη 2018 μπορέσαμε και συγκληθήκαμε τελικά σε σώμα. 
  DE PROFUNDIS
Στο επόμενο και τελευταίο. Η ατζέντα, οι προσπάθειες, τα λάθη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΦΩΣ (Γ. Αρβανίτης)

 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Σαν Υστερόγραφο. Μετά από 2 μήνες αναγκαστικής απόστασης μου από κάθε δημόσιο συμβάν, ευτυχής συγκυρία η επάνοδος με ένα ...