Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Η ΚΟΛΑΣΗ είναι Ο ΑΛΛΟΣ



Η ΚΟΛΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ
Μερικές σκέψεις για το προσφυγικό ζήτημα

Χρήστος Βανδώρος

Οι τελευταίες εξελίξεις με τις γενικευμένες αντιδράσεις λόγω του προσφυγικού κινδυνεύουν να εκτοπίσουν από την επικαιρότητα κάθε όλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.
Η προσπάθεια διαχείρισης των προσφύγων με την διάχυση τους σε όλο το φάσμα της ελληνικής επικράτειας αποδείχνεται και δύσκολο και πολλαπλά επικίνδυνο έργο.
Ξαφνικά, εκεί που οι οπαδοί της ΝΔ ντοπαρισμένοι από το πολιτικό λόγο των βουλευτών και στελεχών τους, περίμεναν να ρίξουν τους "λαθρομετανάστες" στη θάλασσα, όπως τους άφηναν να πιστεύουν οι ταγοί του κόμματος τους, τώρα καλούνται να τους φιλοξενήσουν στον τόπο τους!
Τόσο καιρό, οι «λαθρομετανάστες» ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, και της κυρά Τασίας.
 Δεν τους έφτανε που τότε περιορίζονταν στην Μόρια άντε και σε 2-3 ακόμη νησιά του ανατολικού Αιγαίου, και τώρα ώ τι μαρτύριο, οι ίδιοι που φώναζαν, να είναι αναγκασμένοι να βρίζουν την σάρκα εκ της σαρκός τους δηλ τα πρωτοπαλίκαρα του ΛΑΟΣ με την ακροδεξιά πολιτική και ρητορεία που με την ουρά στα σκέλια, ζητάνε, κάθε σπίτι προφανώς Νεοδημοκράτη ψηφοφόρου να γίνει ξενώνας για πρόσφυγες! Τους πείραζε που οι αιτούντες άσυλο στις αρχές Ιουλίου ήταν 15.000 και τώρα πλησιάζουν τις 40.000!
Πως να τα αντέξουν όλα αυτά; Όσο για τα επιχειρήματα τους; Ποικίλουν.
Θα χαθεί ο πολιτισμός κινδυνεύουν από τους αιμοσταγείς δολοφόνους. Οι αρρώστιες  και τέλος το σπουδαιότερο. Οικονομική καταστροφή και ανεργία, βιασμοί.
 Λίγο παράξενα ακούγονται όλα αυτά.
 Όταν ξέσπασε η κρίση πριν δέκα και βάλε χρόνια όλα ήταν κανονικά στην Ελλάδα. Όταν λέμε κανονικά λέμε χωρίς προσφυγιά και "λάθρο". Όταν άρχισε η κατρακύλα στα συνταξιοδοτικά  ας θυμηθούμε την χρονολογία. Ήταν επί Κ. Μητσοτάκη και το ημερολόγιο έγραφε 1992-3. Καμία σχέση πάλι με "λάθρο".
Όταν το χρηματιστήριο βούλιαξε με τις οικονομίες του απλού πολίτη εξαϋλωμένες και τα χρηματοκιβώτια των τραπεζών στα χέρια πονηρών πάλι "λάθρο" δεν...
Όσο για τους βιασμούς; Μα απότι ξέρουμε ο τελευταίος συνέβη στην Μάνη και μάλιστα από ιερωμένο και δυστυχώς είναι πολλαπλοί από τέτοια ομάδα.
Μα να ήταν μόνο στην Ελλάδα; Αμ δε.
 Όταν πήρε η κατηφόρα τους μισθούς και τις συντάξεις στας Ευρώπας πάλι τα ίδια. Ούτε "λάθρο" αλλά και ούτε μνημόνια είχαν. Αντίθετα σε μια σειρά χώρες ταξίδευε η λεγόμενη ανάπτυξη με ούριο άνεμο και οι κωπηλάτες της δεμένοι στη γαλέρα.
Εξαίρεση η Σουηδία με 340.000 χιλιάδες εγκρίσεις ιθαγένειας σε πρόσφυγες χωρίς επίπτωση σε μισθούς. Μαγική εικόνα.
Όμως το ερώτημα παραμένει.
 Πως γίνεται αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή να υπερπολλαπλασιάζεται η καθημερινή άφιξη προσφύγων στις ελληνικές ακτές;
Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Ο μαέστρος Ερντογάν προφανώς κατάλαβε εγκαίρως με τι κυβέρνηση έχει να παίξει. Και παίζει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά το παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι που δεν ξέρει ούτε να βρυχάται. Δηλ την κυβέρνηση της Ν.Δ  που κατήργησε το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής και μέσα σε 4 μήνες διακυβέρνησης άλλαξε 4 υπουργούς σαν υπευθυνοανεύθυνους στο θέμα αυτό.
Πολύ ωραία έδωσε μια πρώτη εξήγηση ο κ. Τσίπρας. Είπε σε ελεύθερη μετάφραση "...όλα τα προβλήματα τα βρήκαν λυμένα εκτός από ένα . Το προσφυγικό και τα κάνανε μαντάρα. Αυτό δεν μπορούσαμε να το κλείσουμε γιατί απλούστατα είναι ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα..."
Έτσι λοιπόν αντί να μεταβιβάσουν σαν κυβέρνηση τις πιέσεις στην Ευρώπη, να διεθνοποιήσουν το πρόβλημα όπως ο Τσίπρας που μέχρι τον Πάπα της Ρώμης κατέβασε στην Μόρια, το μετέτρεψαν σε διαφορά Τουρκίας Ελλάδας. Μα έτσι φυσικά, έδωσαν το δικαίωμα στην Τουρκία να πιέσει με τον τρόπο που βλέπουμε και να ζητήσει σίγουρα, άλλες «διευκολύνσεις» (ποιες άραγε;)  από την Ελλάδα.
Τόση προνοητικότητα από μέρους της ελληνικής διπλωματίας!
Φυσικά ούτε την ΕΕ πίεσαν ώστε να υπάρξει κάποια δικαιότερη κατανομή βαρών, την στιγμή που μέρος του προβλήματος είναι και οι κυρίαρχες χώρες της ΕΕ. Ούτε φυσικά ενήργησε η κυβέρνηση να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία ώστε η τελευταία να αναλάβει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το πρόβλημα.
Φυσικά το θέμα όπως πάντα είναι ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ?
Στο προσφυγικό οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι ο ρατσισμός ούτε τα ευχολόγια.
 Δεν είναι ζήτημα ουμανισμού και πασιφισμού. Σε έναν κόσμο ακραίου νεοφιλελευθερισμού ούτε παίζουμε ούτε κοροϊδεύουμε. Η γεωγραφική θέση της χώρας είναι τέτοια που το παραμικρό λάθος επιφέρει μεγαλύτερη ζημιά. 
Και η κυβέρνηση της ΝΔ το μόνο ενδιαφέρον που έχει είναι να σώσει τους Φρουζήδες και να πολλαπλασιάσει τα κέρδη των τραπεζιτών και δεν πάμε όλοι οι άλλοι να φωνάζουμε.
Λοιπόν ναι. 
Αν δεν αλλάξει η πολιτική δεν πρόκειται να επανέλθουν στα πρότερα επίπεδα οι προσφυγικές ροές. Αυτό ας είναι το πρώτο συμπέρασμα.
Ωραία και τι κάνουμε; Μπαίνουμε σε αντιπαραθέσεις με ένα μέρος των συμπολιτών μας; Σε καμία περίπτωση.
Δεν πρόκειται για ομοιογενή μάζα. 
Είναι λάθος να προσομοιώνονται όλοι όσοι ανησυχούν με τους φασίστες. Είναι πολλοί όσοι  έχουν λάθος ενημέρωση ή τέλος πάντων επιδερμικά προσεγγίζουν την όλη κατάσταση.
                            ΟΣΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

 όμως                    ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ…

 ΚΑΙ προσπαθούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Η ελληνική κοινωνία πέρασε από δύσκολα μονοπάτια. Έχει σωρευμένο θυμό για τις αδικίες του παρελθόντος και τις αδυναμίες του μέλλοντος. Υπερβάσεις από άτομα που έχασαν το κοινωνικό στάτους που δεν βλέπουν μέλλον και πορεύονται χωρίς ορατές και πειστικές απαντήσεις δεν είναι εύκολες. Αυτό το κλίμα ευνοεί τις δηθενιές του ακροδεξιού λόγου που μέσα από ελικοειδείς κινήσεις οδηγούν σε γνωστά επικίνδυνα αδιέξοδα. Η αγανάκτηση των πολλών μπορεί να είναι δίκαιη περισσότερο ή λιγότερο αλλά δεν είναι ποτέ αποτελεσματική ειδικά όταν καθοδηγείται από μίσος.
Η προσπάθεια μας πρέπει να είναι πολιτική
Να στηρίζεται σε αυτή, να εκπορεύεται και να τελειώνει με την πολιτική πρόταση.
ΝΑΙ η ΝΔ είναι η πιο επικίνδυνη πολιτική δύναμη που έτυχε σήμερα να έχει στα χέρια της το ελληνικό τιμόνι. Η δυσαρέσκεια για τους πρόσφυγες να γίνει δυσαρέσκεια και αποστροφή στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης και όχι να δίνουμε πλάτη στην πολιτική της.
Πριν λίγες ώρες μάθαμε τα μέτρα της κυβέρνησης. Παλιά μου τέχνη κόσκινο… Τίποτε άλλο. 
Δίπλα μας υπάρχει το παράδειγμα της κ Γ. Πούλου που όντας δήμαρχος Λειβαδιάς εφάρμοσε ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΤΙΑ.
ΓΙΑΤΙ ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ κκ αυτοδιοικητικοί να το διαβάσουμε να το συζητήσουμε και έγκαιρα να ενημερώσουμε; ΓΙΑΤΙ;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...