Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

                                           ΜΑΜΑ ΤΟΝΙ





ΜΑΜΑ ΤΟΝΙ
Με τον καλλίτερο τρόπο ξεκίνησε η χειμερινή κινηματογραφική χρονιά για την λέσχη της Ιτέας.
Την Παρασκευή 27-10-2017, στις 9μμ η θεατρική ομάδα «Πείρα(γ)μα» με τον διαχρονικό μονόλογο «Μάμα Τόνι» του νομπελίστα Ντάριο Φο και της Φράνκα Ράμε θύμισε, συγκίνησε και προβλημάτισε τους θεατές που παραβρεθήκαμε.







Το πρόσωπο του φασισμού παντού αποκρουστικά ίδιο και απαράλλαχτα επικίνδυνο. 
Αστυνομία, δικαστικό σώμα, μηχανισμοί βίας από την μια μεριά, λαός, κίνημα, νεολαία από την άλλη.
Πράξεις ηρωισμού, εθνικής υπερηφάνειας, βασανιστήρια φυλακίσεις θανατικό .
Και συνεχώς στο μυαλό μας τα λόγια του Ντάριο «…Σε όλη τη ζωή μου δεν έγραψα ποτέ κάτι μόνο και μόνο για να διασκεδάσω τους θεατές. 
Πάντα προσπάθησα να βάλω μέσα στα γραπτά μου αυτή την ρωγμή την ικανή να θέσει σε κρίση τις βεβαιότητες , να θέσω υπό αμφισβήτηση τις απόψεις, να ανοίξω λίγο τα μυαλά».
Δεν ξέρω πόσο. Είμαι σίγουρος όμως, κοιτώντας τα πρόσωπα στο τέλος της παράστασης, πως η Μάμα Τόνι, ναι κάποια ρωγμή επέφερε στις βεβαιότητες μας ειδικά σήμερα που 70 τόσα χρόνια μετά τον πόλεμο ξανά το φάντασμα του φασισμού μπορεί και «περπατά» στους δρόμους της Ευρώπης.
Ήταν ένα πολύ καλό ξεκίνημα, μια σημαδιακή ημερομηνία για την κινηματογραφική λέσχη της Ιτέας. Αναμένουμε τις συνέχειες….  

  Για την ιστορία αναφέρουμε τους συντελεστές της παράστασης.
Μετάφραση και σκηνοθεσία Αγγελική Κασόλα, Γιάννης Καρούνης
Ερμηνεία Ειρήνη Μελά
Τεχνικός Σταύρος Χασιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ κιν/φου κ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

" ...ο κινηματογράφος είναι ο φορέας της κίνησης. Είναι ο καινοτόμος των λογοτεχνιών...Ο κινηματογράφος είναι τόλμη, είναι αθλητής, είν...